De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Urgent Conversations Athens - Antwerp

Pha1006 01 14 (c)image: National Museum of Contemporary Art (EMST), Athens
Stilponos 7 - Episodes in Matter, 1979
Installatie , 66 x 100 cm & 71 x 100 cm & 100 x 99 cm & 88 x 116 cm
pencil on 4 detached wall surfaces and 17 photographs from the process

Rene Papaspyrous werk is een verzameling van plaatmetaal, deuren, planken en andere fragmenten uit de stad. In Stilponos 7 – Episodes in Matter toont ze aan de kijker onderdelen van een muur uit een vervallen, vooroorlogs huis in Pangrati. Door enkel gebruik te maken van een zacht potlood legt ze de nadruk op de tonale variaties van het oppervlak en geeft ze de kijker de mogelijkheid om “episodes” te ontdekken. Onder die “episodes” verstaat ze beelden die al in het oppervlak doorgedrongen zijn dankzij de onvolmaaktheid van het materiaal en de toevallige schade die in de loop der tijd ontstaat. Die beelden belanden als het ware in een visuele microkosmos vol beelden en vertellingen.

Stilponos 7 – Episodes in Matter omvat de kern van de tentoonstelling-performance die de artiest in 1979 realiseerde en waarbij ze slides van haar werken projecteerde op de gevel van een gebouw die van zijn eigen muren gemaakt was. De werken werden nu opgesteld in de Desmos-gallerij. Voor het uitgenodigde publiek vervolledigde de artieste een creatieve handeling door een ander stuk muur te bewerken dat vervolgens werd overgedragen naar de tentoonstellingsruimte. Via die parallelle transpositie van de tentoonstellingsruimte naar de stedelijke ruimte en vice versa, laat de artieste aan haar publiek zien dat voor haar de stad de bakermat is voor het ontstaan en uitvoeren van haar kunst maar onthult ze ook haar artistieke blik: een dubbelzinnige en tastbare manier van kijken die aan de kijker meegedeeld wordt als een hallucinatorische ervaring.

- Stamatis Schizakis